8 Aralık 2009 Salı

Hasta olmak, antibiyotik kullanmak ya da aşı olmak antikor testimin sonucunu etkiler mi?

Bu saydiklarınızdan hicbiri, antikor testinin sonucunu etkilemez. Bir tek hastalik durumu (grip vs.) antikor testinin 'yalanci pozitif' sonuc vermesine yol acabilir. Bu konuyu daha iyi aciklayabilmek icin, ELISA-WESTERN BLOT testlerinin iliskisini aciklayalim.



Iki tur antikor testi vardir: "Duyarliligi" (Sensivity) cok yuksek olan testler ve "Ozgullugu" (Specificity) cok yuksek olan testler. Elisa ve benzeri antikor testleri, ilk sinifa girer. Bu su anlama gelir: Eger kanda cok az miktarda bile antikor varsa, TEST BUNU YAKALAR. Cunku duyarliligi %99'un uzerindedir. Dolayisiyla "YALANCI NEGATIF" ihtimali, yok denecek kadar azdir. Eger elisa ve benzeri bir testten negatif sonuc aldiysaniz, buna tam olarak guvenebilirsiniz.

hiv belirtileri aids belirtileri



Fakat bu asiri duyarlilik, bir dezavantaj tasir. Eger bagisiklik sistemi o sirada baska bir hastalik icin antikor uretmisse, test bu antikoru yanlislikla yakalar ve "YALANCI POZITIF" sonuc verilir. O zaman Western Blot (vb.) gibi bir baska dogrulama testine ihtiyac duyulur. Bu da su demektir: Elisa vb. antikor testlerinin NEGATIF sonucuna tam guven duyulur; ama POZITIF sonucuna guven duyulmaz.



Western Blot gibi dogrulama testleri, yukarida saydigimiz ikinci sınıf testlere girer. Western Blot, Elisa'ya gore daha az duyarlidir; ama onun ustunlugu, asiri 'ozgul' (spesifik) olmasidir. Yani "tek bir virusun antikoruna" odaklanir. Dolayisiyla baska bir hastaligin antikoru onu yaniltamaz.



Demek ki her iki test de aslında "EKSIK" yonleri olan testlerdir; teshis surecinde ancak her ikisi birden kullanilarak karar verilir. Simdi bir dusunelim: Neden Western Blot ilk, Elisa da ikinci test (yani dogrulama testi) olarak kullanilmiyor? Sebep su: Elisa'nin "NEGATIF"i tam guvenilir; Western Blot'un ise "POZITIF"i. Biliyorsunuz test olan insanlar arasinda cok buyuk bir cogunluk negatif, kucuk bir kisim da pozitif cikiyor (diyelim ki 1000'de 10). Eger Western Blot basa alinsaydi, pozitif cikan 10 kisi icin baska test yaptirmaya gerek kalmayacakti (Cunku Western Blot pozitifi kesin olarak bulgular). Ama geriye kalan 990 kisinin negatif sonucu "Suphe" yaratacakti. Cunku Western Blot cok duyarli degildir. HIV antikorunu 'gozden kacirabilir'. O zaman, 990 kisinin dogrulama testine (elisa) gonderilmesi gerekecekti. Yani test olanlarin cogunun 'ikinci' bir test daha olmasi gerekecekti. Bu yuzden dogal olarak, "NEGATIF" sonucu kesin olan ELISA basa alindi. Boylece 990 kisinin degil, yalnizca 10 kisinin dogrulama testine gonderilmesi yeterli oluyordu.



O halde tekrarlayalim: Elisa'dan (vb antikor testlerinden) negatif sonuc alirsaniz, buna tam olarak guvenebilirsiniz. Cunku hicbir sey (hastalik, asi, ilac vs.) Elisa'nin yanlis negatif sonuc vermesine yol acamaz.



Eger soz konusu olan Elisa'dan alinmis pozitif bir sonuc ise, bu kez sogukkanliliginizi kaybetmeden Western Blot testinin sonucunu beklemelisiniz. Cunku Elisa'nin "YANLIS POZITIF sonuc verme ihtimali yuksektir. Bir hastalik ya da benzeri bir durum, yanlis pozitife yol acmis olabilir. Western Blot, bu konuda son sozu soyleyecektir.

4 yorum:

  1. eliza testi pozitif ise bunun yüksekliği doğrulamada önemli midiir. Beni 1,5 doğrulama pozitif çıkar mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum senin sonuç ne çıktı? elisa 1.5 iken western blot sonucu.

      Sil
  2. eliza testi pozitif ise bunun yüksekliği doğrulamada önemli midiir. Beni 1,5 doğrulama pozitif çıkar mı

    YanıtlaSil
  3. Western in pozitif verme olasılığı yüksek ise, elisa da yanlışlıkla pozitif verirse antikor yoksa bile yani hiv taşımasanız bile bulaşmış sayılırsınız demek oluyor

    YanıtlaSil