8 Aralık 2009 Salı

Gosterdigim belirtiler psikolojik olabilir mi?

Gosterdiginiz belirtiler, o kadar yaygin ve her hastalikta bulunan belirtilerdir ki, bunlarin baska bir hastaliktan kaynaklanmasi cok mumkundur. Ayrica bunlarin psikolojik olmasi da ayni derecede mumkundur. Bunun uzun uzadiya aciklamasini yapmaya gerek yok. Bugun Amerika’da yuz binleri bulan sayida insan, HIV+ olmadiklari halde, testleri surekli negatif ciktigi halde, AIDS belirtileri yasamakta ve bu yuzden tedavi gormektedir. Bunun tip dilinde adi bile konmustur: "WELL WORRIED PERSON" (Asiri Endise Hali Icindeki Kisi) ya da "AIDS PHOBIA" (Aids Fobisi). Neden siz de o insanlardan biri olmayasiniz ki?




Lutfen HIVINSITE editoru, Nicolas Sheon'un yazdiklarini okuyun:






Onemli Bir Riski Olmamasina Karsin HIV Semptomlari Gosterenlere Iliskin Onemli Bir Not

Bana HIV enfeksiyonunun baslangiçtaki belirtileriyle ilgili soru soran çok sayida kisi oluyor. Bunlarin çogunda herhangi bir HIV riski bulunmuyor. Fakat daha çok, bir seks isçisiyle beraber olmanin gerginligini yasiyorlar. Çogunun testi negatif çikiyor ve pencere donemini de geçmis bulunuyorlar. Çok çesitli belirtiler yasadiklarini soyluyorlar; ki bunlarin bazilari son derece guçlu belirtiler. Bana gore bu durumun onemli nedenlerinden biri, bu kisilerin endiseye kapildiktan sonra HIV virusu hakkinda çok sayida sey okumalari. Bu insanlar hiv negatif olduklari için, yasadiklari endise ile hiv belirtileriyle ilgili ogrendikleri veriler arasinda mantiksal bir bag oldugunu dusunmek lazim. Ornegin, belirli bir semptomu okuyup ogrendikleri gun ishal oluyorlar.

Psikanalizin tarihi, hiçbir organik nedeni olmadigi halde (yani testleri negatif çiktigi halde) guçlu fiziksel belirtiler ureten çok sayida insanin hikayesiyle doludur. Bu fiziksel belirtiler de psikolojik bir mudahaleye dek kalici oluyorlar. Bazi insanlar (hastalik hastasi olarak adlandirilanlar) bu durumu omurleri boyunca yasiyorlar. Her belirtiyle birlikte endiseye kapilip, kendilerini ciddiye alacak bir doktor bulmak için kapi kapi dolasiyorlar. Insan iliskilerinde birçok kayba ugradiklari gibi, zamanlarini ve duygusal enerjilerini bosa harcayan ve hastaliklarini kimliklerinin bir parçasi haline getiren bu insanlar için en kahredici yan ise, hasta olmadiklarini kabul etmelerinin çok çok zor hale gelmesidir.

http://hivinsite.ucsf.edu/insite?page=ask-01-03-17



Ayrica, Milliyet'te (30 Mart 2002) cikan habere dikkat edin:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder