8 Aralık 2009 Salı

Aids testi süresi ne kadardır

Öncelikle burada bahsettigimiz testin, ANTIKOR testi (Elisa ve EIA diye bilinir; ama ayni guvenilirlikte daha bircok baska test vardir) oldugunu soyleyerek baslayalim. Yani P24 gibi dogrudan viruse bakan ve uc hafta icinde kesine yakin sonuc veren testten bahsetmiyoruz.



HIV virusu vucuda girdikten sonra, vucut da ona tepki olarak ANTIKOR uretir. Bu asamaya "PENCERE DONEMI" denir. Pencere donemi bitmeden, testler vucuttaki antikoru algilayamaz. Bu pencere donemi, kisiden kisiye degisiklik gosterir. Ama uluslararasi saglik kuruluslari, tum bu kisisel farkliliklari da kapsayacak sekilde, pencere donemi icin 'maksimum' bir sure belirlemistir. Bu sure 'UC AY'dir. Pencere doneminin UC AY oldugunu duyan kimseler, sanki antikorun insanlarin tumunde 90. gunde ortaya ciktigi gibi yanlis bir izlenime kapilirlar. (Bu yüzden de, ya benim ki birkaç gün daha sarkıp, 91. ya da 95. gune uzarsa diye endişe ederler.) Halbuki durum bu degildir. Bir odaya, 100 tane HIV virusu kapmis insani koyalim ve her gun test yapalim. Bunlarin diyelim ki %45'i, 35. gunde; %25'i 50. gunde; %15'i 65. gunde; %10'u 75. gunde; %5'i de 90. gunde pozitiflesirler. Bu su demek oluyor: UCUNCU AY siniri, 'en gec antikor ureten bunyeyi' de hesaba katarak dusunulmus 'maksimum' sinirdir. Dolayisiyla 2. ayda alinmis bir 'NEGATIF' sonucu, cok degerlidir.



Bazi yabanci sitelerde (ozellikle tutucu Amerikan kaynakli sitelerde), 6. Ay diye bir sureye de rastlamaniz mumkundur. Bu, cok riskli durumlar icin onerilmektedir. Diyelim ki karsinizdaki kisinin kesin olarak HIV+ oldugunu biliyorsunuz. Ama ucuncu ay testiniz negatif cikti. O zaman Amerikan Saglik Kuruluslari diyor ki, "Belki de siz gec antikor ureten nadir insanlardan birisiniz. O yuzden Altinci Ayda bir daha test olmanizda fayda var." Ama unutmayin; bu ancak COK KESIN BIR RISK varsa oneriliyor. Avrupali kuruluslar ise, ucuncu ay testini kesinlikle yeterli buluyorlar. Simdi asagidaki verileri bir inceleyin:





► AIDS Savasim Dernegi’nin UNICEF ile ortak bastirdigi brosurde, sure 3 ay olarak verilmektedir.



► New York Saglik Mudurlugu’nun hazirladigi brosurde soyle deniyor: "New York’ta kullanilan hiv antikor testlerinde, enfekte olmus insanlarin neredeyse tumu bir ayda pozitif cikmaktadir. Hatta bunlarin cogunlugu, daha bile kisa surede pozitif sonuc vermektedir."[4]



► Bir saglik sitesinde, ortalama antikor ureme suresi 24 gun olarak verilmektedir.

http://www.healthmantra.com/aids-win.htm



► California AIDS Merkezi'nin 1998'de yayinladigi rehber %96'dan daha fazla sayida insanin, 2 ile 12 hafta arasinda pozitif sonucu eline alacagini soyluyor. Cok nadir bazi durumlarda, bunun alti aya uzayabilecegi belirtiliyor. AIDS Saglik Projesi (ABD) danismanlari, ortalama sureyi 25 gun olarak veriyorlar. AIDS Update 98 adli brosur, "Cogu ornekte, HIV antikorlari 6 ile 8. haftada gorunur hale gelirler" diyor.

http://www.thebody.com/sfaf/hiv_testing.html



► Bu konuda son derece zengin bir arsivi olan HIVinsite web sitesi, sureyi 6-12 hafta olarak belirliyor. http://hivinsite.ucsf.edu/InSite?page=kb-02-02-01



► Amerikan Seattle & King County Kamu Sagligi Sitesi, soyle diyor: “Cogu insan, saptanabilir antikor duzeyine 4-6 hafta icinde gelir. Bazi insanlarin daha uzun surebilir; ama neredeyse %99'u uc ay icinde antikor uretmis olur. Üc ayi gecen serokonversiyon olaylari cok cok nadirdir.”

http://www.metrokc.gov/HEALTH/apu/healthed/background/testing.htm



► AIDS servislerinde ve laboratuarlarinda calisan doktor ve virologlarin (Dr. Sindy Paul, Evan M Cadoff, Eugene Martin) yazdigi, "Rapid Diagnostic Testing for HIV – Clinical Implications" (Bussines Briefing: Clinical Virology & Infectious Disease, 2004) adli makalede, pencere donemi 30-60 gun olarak veriliyor.

http://www.touchbriefings.com/pdf/1043/Paul_edit.pdf



► San Fransisco AIDS Dernegi, soyle diyor: "Uc aylik pencere donemi, insanlarin tumu icin normal suredir. Bu insanlarin cogu, uc ile dort hafta icinde saptanabilir duzeyde antikor uretir. Cok, cok nadir (cok cok az ornekte gorulmustur) durumlarda, bir insanin antikor uretmesi alti ayi bulabilir."

http://www.sfaf.org/aids101/hiv_testing.html



► http://www.dmt123.com/disease-aids/4835-aids.html sitesinde, bir Amerikali bir diger Amerikali olan Dr. Francisco'ya soyle yaziyor: "Forumdaki herkes, pencere doneminin uc ay mi alti ay mi oldugunu tartisiyor. Ben Ingiltere HIV Rehberi'ni okudum. Orada, Ingiltere'nin butun labarotuarlarinda on yildir 'uc ay kuralinin' uygulandigini ve bunun yanlis oldugunu gosteren hicbir olayin rapor edilmedigini yaziyor. Peki Ingiltere HIV Rehberi bunu derken, Amerikan CDC (Center of Disease Control) kurumu neden Altinci ayda bir daha test olun diyor?"



Kendisi de HIV+ olan ve yillardir bu konuda danismanlik yapan Dr. Fransisco soyle cevap veriyor: "CDC, Amerikan Hukumetinin bir koludur. Su anda bizi kimlerin yonettigine bak sadece (BUSH'u kastediyor); baska sey soylememe gerek var mi? Sanirim yok. Ingiltere HIV Rehberi'ne bu acik ve net ifadesi icin BRAVO diyorum."



► http://www.medhelp.org sitesinin doktoru, 6. hafta sonucunu yuzde yuze yakin bir sonuc olarak degerlendiriyor.



► Kizilay, antikorlarin tespit edilme suresini 2-6 hafta olarak veriyor.

http://www.kizilay.org.tr/channels/1.asp?id=118&prev_place=&cps=0&cpp=1



► Kizilhac, antikorlarin tespit edilme suresini en gec 70 gun olarak veriyor.

http://www.redcross.org/services/biomed/blood/supply/nucleic.html



► Amerikan Kamu Sagligi Kurumu'nun Test Kilavuzunda, 1985-90 yillari arasinda kullanilan antikor testinin pencere doneminin ortalama 45 gun oldugu soyleniyor. Fakat gunumuzdeki testlerin, bunu 20 gun daha dusurerek, 25 gune indirdigi belirtiliyor. http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00040546.htm



► BERNARD WEBER, EL HADJI MBARGANE FALL; ANNEMARIE BERGER ve HANS WILHELM DOERR'in birlikte yazdiklari "Reduction of Diagnostic Window by New Fourth-Generation Human Immunodeficiency Virus Screening Assays" (Journal of Clinical Microbiology, Aug 1998, s. 2235-2239) adli makalede, pencere donemi ortalama 10.2 gunden ile 27.4 gune kadar diye belirtiliyor.



► Michigan Universitesi (ABD) HIV-AIDS Tedavisi Bolumu uzmanlarindan Mark Cichocki, hiv virusuyle enfekte olduguna inanan insanlar icin uzmanlarin ilki 6. hafta, ikincisi de 12. hafta olmak uzere iki test onerdigini soyluyor ve ekliyor; eger ucuncu ayda negatifseniz, enfekte olmadiginiza inanabilirsiniz.

http://aids.about.com/cs/hivtesting/f/hivnegative.htm



► 16 Kasim 1994'de bir araya gelen Kanada saglik kuruluslari (genelde Amerikan gelenegini izlerler), pencere donemiyle ilgili ulusal duzeyde ortak bir karar almak üzere bir araya geliyorlar ve mevcut vakalari inceliyorlar. Bildirgenin sonuc cumlesi soyle: "Pencere donemine dair belirsizliklere ragmen, bizce surasi aciktir: HIV ile enfekte olmus insanlarin buyuk cogunlugu, 2-6 haftada saptanabilir oranda antikor uretmektedir. %97'den fazlası, uc ay icinde pozitiflesecektir. Riskli davranisda bulunan kisiye, ucuncu ay testi negatif geldiginde danismanlik yapilmali ve enfeksiyon kapmadigi soylenmeli, fakat tam anlamiyla emin olmak istiyorsa 6. ayda testini bir kez daha tekrarlamasi onerilmelidir."

http://www.phac-aspc.gc.ca/publicat/ccdr-rmtc/95pdf/cdr2124e.pdf



► HIV+ insanlarin dayanismasi icin kurulmus thewellproject sitesinde, "testin pozitif gelmesi 12 haftayi bulabilir" ifadesi kullaniliyor. http://www.thewellproject.org/en_US/HIV_The_Basics/What_is_HIV.jsp



► HIV+ insanlarin kurduklari ve yuruttukleri, cokca uyesi olan Aidsmeds sitesinde, hiv antikor testi icin soyle deniyor: "Hiv ile enfekte olanlarin cok buyuk cogunlugu 4-6 hafta icinde antikor gelistirir. Bazilari icin bu sure daha uzun surer. Bu yuzden, kesin bir sonuc elde etmek icin, 3 ay beklemek zorunludur. Bazı test merkezleri, 6. ayda da test olmayi onermektedir. 6. ayda pozitiflesme olayi, %1’den azdir. Antikorlarin altinci aydan sonra uremesi ise, asiri derecede nadir bir olgudur." http://www.aidsmeds.com/lessons/HIVtests.htm



► Avustralya Ulusal Aids Kuruluslari Federasyonu ve Ulusal Aids Hastalari Birligi'nin birlikte hazirladikları dergide cikan "New Hiv Test to Determine Recent Seroconversion" baslikli makalede soyle deniyor: "Elisa (enzyme-linked immunosorbent assay) testi, antikorlari enfeksiyondan uc ila dort hafta sonra algilar."

http://www.afao.org.au/library_docs/discpaps/ 2000detunedelisa.pdf# search=%22%22hiv%20seroconversion%22%2B%22window%22%22



► John Hopkins Aids servisinde, doktorlarin kendi aralarinda danismanlik hizmeti aldiklari bir bolum var. Doktorlardan biri soruyor: "Pencere donemi" üzerindeki tartisma bitmeyecek gibi gorunuyor. Benim calistigim Ingiltere'de kural uc aydir. Bununla birlikte, Palella'nin bu alanda yaptigi arastirmaya gore, alti haftadan sonra uygulanan Elisa testi, oldukca guvenilirdir (>90%). Hastalara altinci haftada (endiseyi bitirmesi veya erken tedaviye baslamak acisindan faydali) ve ardından ucuncu aydan sonra test onermek niyetindeyim. Bu bakis acisi sizce dogru mu?"

CEVAP: "Altinci haftada uygulanan Elisa testi oldukca guvenilirdir. Ucuncu ve altinci ayda test onermemizin nedeni, "oldukca guvenilir" ifadesinin supheleri tamamen bitirmemesidir. Altinci haftada alinmis negatif sonuc, cok guven vericidir. Fakat biz hiv suphesini tamamen ortadan kaldirmak icin sonraki testi de oneriyoruz."

http://qa.hopkins-aids.org/forum/view_question.html?section_id=62&id=28309&category_id=402



► Wikipedia internet ansiklopedisinin 'Pencere Donemi' maddesi soyle: "HIV icin pencere donemi, genelde cogu insan icin 3 aydir. Bir hasta, normalde 4-12 haftada antikor uretir; ama hepsi degil. Hastalarin %99'u uc ay icinde antikor gelistirir. Pencere doneminin alti aya uzamasi, oldukca nadir bir durumdur. Bunlar cok nadir rastlanabilecek vakalardir. Ucuncu ayda alinan sonuc, bu yuzden kesin olarak gorulur; 6. aydaki test, kafanizi tamamen rahatlatmak icin yararlidir."

http://en.wikipedia.org/wiki/Window_period



► Bulgaristan'da yasayan HIV+ insanlarin kurduklari sitede, aynen soyle deniyor: "Olasi bir bulasmadan alti hafta sonra yapilacak testin gecerliligi ortalama %98'dir. On iki hafta sonraki testin gecerliligi ise %100'dür. Yani on iki hafta sonra negatifseniz, bunun anlami %100 negatif oldugunuzdur." http://www.hiv.bg/eregsmitadur.english.htm



►Asagidaki yazi, Washington Universitesi, AIDS ve CINSEL YOLLA BULASAN HASTALIKLAR MERKEZİ’nde Profesor olan H. Hunter Handsfield tarafından yazilmistir.

http://www.medhelp.org/forums/hiv/messages/558.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder